Peste 60 de cadre didactice și-au crescut capacitățile privind fenomenul corupției în sfera educațională

Peste 60 de cadre didactice și-au crescut capacitățile privind fenomenul corupției în sfera educațională

Noutăți

Având scopul de a îmbunătăți cunoștințele teoretice și practice în depistarea situațiilor corupționale, cazurilor de conflict de interes și gestionarea acestora, în cadrul proiectului ”Tinerii pentru o societate fără corupția” a fost dat startul atelierelor de instruire pentru cadrele didactice din instituțiile de învățământ partenere.


Astfel, peste 60 cadre didactice din liceele ”Ioan Vodă din municipiul Cahul, ”Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare și ”Mihai Sadoveanu” din satul Giurgiulești, raionul Cahul au participat la activitățile desfășurate și au dezvoltat următoarele abilități:

  1. Înțelegerea fenomenului corupției în sistemul educațional – modul în care corupția afectează sistemul educațional, în special consecințele negative asupra calității educației și egalității de șanse în învățământ;
  2. Identificarea factorilor care favorizează corupția în sistemul educațional;
  3. Dezvoltarea abilităților de prevenire și detectare a corupției: dezvoltarea politicilor și procedurilor de integritate, utilizarea mecanismelor de control intern, precum și dezvoltarea abilităților de management al eticii și integrității;
  4. Înțelegerea rolului educației în combaterea corupției - promovarea valorilor etice și morale, precum și dezvoltarea abilităților și competențelor necesare pentru a lua decizii integre și responsabile;
  5. Abilitățile și competențele necesare pentru a combate corupția în sistemul educațional;
  6. Înțelegerea rolului profesorului în combaterea corupției: monitorizarea și raportarea corupției, precum și implicarea activă în procesul decizional și de guvernanță.


Training-urile s-au desfășurat cu prezența fizică a participanților, fiind curate de experta Aliona Țurcan, care a transmis informația prin prezentări, activități interactive, oportunități de învățare bazată pe experiment și situații din viața reală: studii de caz, brainstorming, sesiuni de întrebări-răspunsuri, împărtășirea cunoștințelor de către participanți, discuții, analiza situațională.


******************************************************************************

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.


Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Tinerii pentru o societate fără corupție”.
Galerie foto din postare