Documentele de dezvoltare locală în proces de adaptare la dimensiunea de gen

Documentele de dezvoltare locală în proces de adaptare la dimensiunea de gen

Noutăți / UN WOMEN
În perioada 24-25 august au avut loc primele ședințe de consultanță și suport pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare la dimensiunea de gen în localitățile : Andrușul de Jos, Zîrnești, Larga Nouă și municipiul Cahul.
Acest proces a fost facilitat de către domnul Nunu Constantin și doamna Cebotaru Eugenia ambii cu experiență vastă în domeniul implicării cetățenilor în dezvoltare locală.
Activitatea a fost una practică, participanții au lucrat în echipe având drept scop identificarea necesităților de gen în comunități pe domeniile:
• Infrastructură și amenajarea teritoriului;
• Educație și sănătate, asistență socială, cultură, sport;
• Dezvoltarea economică locală (locuri de muncă și accesul la resurse);
• Sectorul asociativ și abilitarea politică (nivelul de participare la procesul decizional și sectorul asociativ).
Membrii grupurilor de inițiativă locală au avut ocazia să-și exprime părerile privind situația existentă în localități ce ține de dimensiunea de gen și necesitățile femeilor și au venit cu sugestii de îmbunătățire în această privință.
Discuțiile în grup le-au permis participanților să înțeleagă importanța setării scopurilor și acțiunilor pe care urmează să le întreprindă pentru atingerea egalității de gen și asigurarea participării femeilor în toate sferele de activitate.
,, Femeile au demonstrat că dețin toate abilitățile necesare, și s-au adaptat tuturor provocărilor vieții, ajungând chir și în cosmos. Femeile sunt în pas cu progresul și cu tot ce se întâmplă în lume, știu să-și apere drepturile și fac față dificultăților.
Noi vom depune tot efortul să ne mobilizăm astfel încât să avem un rezultat vizibil nu doar prin o Strategia de dezvoltare socio-economică adaptată la dimensiunea de gen dar și cu inițiative și proiecte implementate în acest sens.” a susținut Tatiana Romaniuc, viceprimară a mun. Cahul.
” Cetățenii comunei Larga Nouă sunt foarte norocoși că sunt implicați în proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”, în cadrul căruia avem oportunitatea de a  fi susținuți și ghidați în acest proces nou pentru localitatea noastră. Vom avea ocazia de a fi printre primele localități din Republica Moldova cu documente de dezvoltare locală adaptate la dimensiune de gen.” a menționat primara Tatiana Maidan.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească Centrul ”CONTACT-Cahul” și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Galerie foto din postare