Proiectul „Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional-III”

Proiectul „Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional-III”

Noutăți

La data de 11 februarie 2021, în incinta LT “Ioan Vodă” din Cahul, a fost lansat un spațiu de odihnă și recreere pentru elevi. Acțiunea a fost întreprinsă în cadrul proiectului „Dreptul la studii – implică și dreptul la recreere “, care a fost elaborat și implementat de către Consiliul Elevilor din liceu, în colaborare cu mentorul consiliului, doamna Ialanji Aliona. Acest spațiu servește drept refugiu de recreere pentru elevi după orele de studiu. Locul a devenit foarte popular în rândul elevilor deoarece în timpul pauzelor aici ei pot să comunice cu colegii. În același timp această încăpere va servi și ca spațiu pentru activitățile extrașcolare. Aici se vor desfășura ședințele de lucru ale Consiliului Elevilor, seminare pe diferite teme, întruniri, treninguri, dezbateri publice, activități de voluntariat, campanii de informare pentru protecția mediului, ședințe ale cluburilor de discuții, etc.

Respectiv, la 12 februarie curent, în incinta LT „D. Cantemir” din mun. Cahul, a fost lansat un spațiu de creație pentru elevi, în cadrul proiectului ”Школьное гнёздышко”. Proiectul a fost implementat de Consiliul Elevilor împreună cu mentorul consiliului, doamna Iurova Mariana. Scopul proiectului a fost realizat cu succes, și anume crearea condițiilor optime necesare pentru activitatea productivă a Consiliului Elevilor. 

Tot în această zi, în LT ”M. Sadoveanu” din s. Giurgiulești, rl Cahul, a avut loc un spectacol de teatru social, unde a fost abordată problema discriminării sociale. Activitatea dată a avut loc în cadrul  proiectului ”Teatrul social în acțiune – diminuarea discriminării în comunitatea școlară”, implementat de CE alături de mentorul, Maria Niculiseanu, 


Reamintim că membrii Consiliului Elevilor (CE) din cele 3 licee au beneficiat de un ciclu complex de acțiuni pentru dezvoltarea capacităților personale în cadrul proiectului național ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”. Astfel ei au învățat cum să construiască un dialog eficient cu cadrele didactice și cum să formuleze și să comunice nevoile și interesele elevilor factorilor de decizie pentru a fi auziți și luați în seamă. Consiliul Elevilor este un organ reprezentativ și partener în procesul de luare a deciziilor la nivel școlar și comunitar. Acțiunile CE contribuie la crearea unui mediu pro-activ în cadrul școlii. Prin aceasta CE a devenit o porta-voce a elevilor din liceu în raport cu cadrele didactice și manageriale și un partener în procesul de luare a deciziilor la nivel de instituție școlară.


Proiectul ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional” este implementat de Centrul CONTACT-Cahul în zona de sud și Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA din Soroca pentru zona de nord. Proiectul este finanțat de Fundația SOROS Moldova. În zona de sud proiectul  este realizat în următoarele instituții de învățământ: LT ”Mihail Sadoveanu” s. Giurgiulești raionul Cahul, LT ”Dimitrie Cantemir” și  LT ”Ioan Vodă” din municipiul Cahul.

Galerie foto din postare