UE // 19 noiembrie – Ziua mondială a toaletei

UE // 19 noiembrie – Ziua mondială a toaletei

Noutăți / UE / GIZ

      Ziua Mondială a Toaletelor este marcată anual pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cei 4,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la instalații de canalizare gestionate în condiții de siguranță. Este necesar de a lua măsuri pentru a aborda criza globală de salubritate și pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă nr 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.

Anul acesta tema remarcă importanța „ Sistemelor de canalizare durabile și schimbările climatice”.

La Colibași, de către A.O. INTECO se implementează proiectul ”Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, beneficiara Programului de Granturi Locale din Regiunea de Dezvoltare Sud, parte a proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Primăria satului Colibași este partenerul principal în acest proiect.

În acest context vă îndemnăm să promovăm mesajul, pentru a-l cunoaște un număr cât mai mare de locuitori ai satului nostru.
”Schimbările climatice se accelerează. Inundațiile, seceta și creșterea nivelului mării amenință sistemele de canalizare - de la toalete până la stațiile de epurare. Apele de inundații pot contamina fântânile folosite pentru apa potabilă sau inundațiile ar putea deteriora toaletele și pot răspândi deșeurile umane în comunități și culturi alimentare, provocând boli letale și cronice.
Toată lumea trebuie să aibă acces la sisteme de canalizare durabile, precum și la apă curată și facilități de spălare a mâinilor, pentru a ajuta la protejarea și menținerea securității sănătății și la stoparea răspândirii bolilor infecțioase mortale, cum ar fi COVID-19, holera și tifoida.
Totodată, toaletele ne pot ajuta să luptăm împotriva schimbărilor climatice! Apele uzate și nămolurile din toalete conțin apă, substanțe nutritive și energie valoroase. Sistemele de canalizare durabile utilizează în mod productiv deșeurile pentru a stimula în siguranță agricultura și pentru a reduce și captura emisiile pentru o energie mai ecologică.
Dar, ce este exact un sistem de canalizare durabil? Acesta începe cu o toaletă care captează eficient deșeurile umane într-un cadru sigur și accesibil. Deșeurile sunt apoi depozitate într-un rezervor, care poate fi golit ulterior de un serviciu de colectare sau transportat departe prin conducte.
Următoarea etapă este tratamentul și eliminarea în siguranță. Reutilizarea sigură a deșeurilor umane ajută la economisirea apei, reduce și captează emisiile de gaze cu efect de seră pentru producerea de energie și poate oferi agriculturii o sursă fiabilă de apă și substanțe nutritive”.


Urmăriți-i  în continuare și veți afla mai multe detalii…
*****************************************************************************
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale ”CONTACT-Cahul”.

Sursa: AO Inteco

Galerie foto din postare