Promovarea valorilor europene și a deprinderilor de viață  în rândul tinerilor

Promovarea valorilor europene și a deprinderilor de viață în rândul tinerilor

Proiecte finalizate
Perioada: aprilie - august 2018
Finanțator: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

În cadrul acestui proiect ne propunem să realizăm 2 acțiuni majore:

1. Zilele Europei la Cahul, ce cuprinde următoarele activități:
- Euro Velo Maraton, care se va desfășura în preajma sărbătorii ”Ziua Europei”, la care vor participa cel puțin 100 persoane. Participant va fi orice doritor care va veni la eveniment cu bicicleta proprie. Fiecare persoană înscrisă va primi echipamentul necesar.

- Conferință științifică în parteneriat cu Universitatea de Stat ”B.P. Hașdeu”, la care vor lua parte circa 100 de participanți – studenți și profesori, reprezentanți ai societății civile, mass-media, alte persoane interesate.

-Concert dedicat ”Zilei Europei”. La concert vor evolua doi artiști naționali. Concertul se va desfășura în Piața Horelor. Concertul va fi vizionat de peste 5000 de spectatori.

2. Campamentul Scouților. În cadrul desfășurării celei de a 22-a ediție a campamentului Filialei Cahul a Asociației Naționale a Scouților din Moldova (ANSM) sunt așteptați circa 200 de participanți: scouți și lideri. În total vor participa 12 grupuri scout: 9 grupuri din filiala Cahul, 2 grupuri din alte filiale din țară și un grup din România. Campamentul va avea loc în aer liber, în preajma satului Cotihana, municipiul Cahul. Campamentul se organizează în colaborare cu ANSM și va dura 5 zile. Fiecare zi decurge după un program aprobat care include activități educative, sportive, de explorare a ținutului natal, de binefacere, de salubrizare și ocrotire a naturii, de socializare cu copii și tineri din localitatea gazdă. Vor fi organizate următoarele ateliere: creativitate, desen, aplicații, origame, cioplit in lemn, împletit, confecționarea brățărilor, tehnici de turism, haic de zi și de noapte, istoria scoutismului, cântece scoutice, jocuri scoutice, dans, ABC-ul ecologiei, sport, ABC-ul creștinului, marșul de rezistență. În fiecare seară, la scena campului, se vor face totalurile zilei și va fi organizată o activitate artistică: Clipa siderală, Tinere talente. Toți scoutii vor merge în excursie în câteva localități situate în Lunca Prutului: Crihana Veche – la biblioteca publică, la Slobozia Mare – lacul Beleu și muzeul istoric, la Văleni – muzeul Pâinii, la Giurgiulești - terminalul. O altă acțiune va fi explorarea municipiului Cahul: vizitarea muzeului ținutului natal, vizionarea unui spectacol la Teatrul ”B.P. Hașdeu”, activități de agrement și jocuri la grădinițele de copii organizate și moderate de către scouți, vor învăța cântece scoutice. Scouții se vor deplasa în grupuri însoțiți de lideri, vor fi îmbrăcați în uniforma scout. Un obiectiv aparte al campamentului este promovarea metodei scout în localitatea gazdă, participarea la acțiuni sociale, acordarea ajutorului persoanelor care au nevoie, etc. Acțiunile se stabilesc de comun acord cu APL.

Scop

Promovarea valorilor europene și a deprinderilor de viață în rândul tinerilor.

Obiectivele

  • Promovarea stilului de viață sănătos și popularizarea ciclismului în rândul tinerilor și adulților prin organizarea unui Velo Maraton timp de o zi, cu participarea a 100 de tineri.
  • Informarea tinerilor despre programe și posibilități oferite de UE prin organizarea unei Conferințe științifice, cu durata de o zi, cu participarea a 100 de studenți.
  • Informarea locuitorilor municipiului Cahul despre valorile și principiile Uniunii Europene, în cadrul a unui concert în aer liber, dedicat Zilei Europei, cu participarea a peste 5000 de spectatori.
  • Implicarea a cel puțin 200 de tineri la procesul de consolidare a democrației participative prin participare la activități instructiv educative nonformale, în cadrul campamentului scouților, pe o perioadă de 5 zile.