Mai mulți organizatori comunitari pregătiți să susțină dezvoltarea localităților rurale

Mai mulți organizatori comunitari pregătiți să susțină dezvoltarea localităților rurale

Noutăți

18 lideri comunitari și persoane active din raioanele Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia și-au format competențele necesare pentru a activa ca organizatori comunitari și a desfășura în localități, împreună cu Juriile Cetățenești Locale (JCL), exerciții democratice de organizare comunitară, care au ca finalitate soluționarea unor probleme ale cetățenilor. Metoda de Organizare Comunitară a fost însușită în cadrul unui seminar desfășurat online de către Centrul CONTACT-Cahul în perioada 8-16 aprilie.

Informațiile acumulate, exercițiile individuale și simulările practice au ajutat participanții să-și formeze abilități de ascultare și mobilizare a persoanelor cu potențial de lider, competențe pentru o comunicare clară, coerentă, abilități de consolidare a grupului, medierea conflictelor și a divergenței de opinii, metode de încurajare și susținere a membrilor în planificarea și realizarea de inițiative comunitare.

Instruirea a fost facilitată de Vera Țurcanu-Spătari, cu o vastă experiență în domeniul organizării comunitare de la Asociația pentru drepturile omului și responsabilitate civică din București. Participanții au acumulat cunoștințe teoretice despre mecanismul de organizare comunitară: reguli de aplicare, metode de identificare și prioritizare a problemelor, constituirea grupului comunitar sau a Juriului Cetățenesc Local, mod de organizare a campaniilor de advocacy, rolul și interacțiunea cu actorii sociali și factorii decizionali în soluționarea problemelor.

Astfel, toate persoanele instruite la revenirea în localitatea natală pot dezvolta și multiplica activitățile de organizare comunitară, beneficiind de sprijinul la distanță oferit de echipa Centrului CONTACT-Cahul. În același timp, în următoarele 8 luni doar 5 organizatori comunitari vor crea Jurii Cetățenești Locale și vor deveni beneficiari direcți ai proiectului. Aceste localități vor fi ghidate în realizarea procesului de organizare comunitară, obținând tot suportul necesar, inclusiv cel financiar, pentru soluționarea unor probleme prioritare identificate de cetățeni.

Proiectul „Participare la guvernarea prin Juriile Cetățenești Locale” este implementat de Centrul CONTACT-Cahul, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare.

Galerie foto din postare