În proiectul ”Tinerii pentru o societate fără corupție” tinerii sunt actorii principali, și nu la figurat dar la propriu.
9 piese de teatru cu tematica ”Sunt un cetățean responsabil și nu dau mită” au fost prezentate în 3 licee din sudul țării: ”Ioan Vodă din municipiul Cahul, ”Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare și ”Mihai Sadoveanu” din satul Giurgiulești, raionul Cahul.
45 de elevii din instituțiilor partenere, facilitați de regizorul, Alexandru Macrinici, prin metoda teatrului-forum au făcut posibil înțelegerea pericolelor corupției în viața de zi cu zi.
Au fost abordate situații reale ce țin de comportamentul oamenilor privind actele de corupție, prevenirea lor prin redarea unui comportament civic responsabil. Un element aparte din cadrul spectacolului a fost intervenția spectatorului, care a semnalat situația negativă, a propus soluția și a schimbat mersul spectacolului pentru a omite situațiile negative și pentru a prezenta o situație pozitivă.
Astfel, în jur de 1000 de elevi și profesori au conștientizat impactul comportamentului iresponsabil, care favorizează un act de corupție, efectele negative la care pot duce și au pus în discuții situațiile cheie, identificând în comun cele mai bune soluții pentru o atitudine de prevenire și combatere a corupției.
Ne bucură faptul că instituțiile de învățământ sunt deschise spre colaborare și în acest mod contribuie la dezvoltarea unei societăți cu valori pozitive, o societate care nu va accepta corupția la nici un nivel, menționează coordonatoarea proiectului, Viorica Cecan.
În acest mod aducem mulțumiri partenerilor:Liceul Teoretic ”Ioan Vodă din municipiul Cahul,
Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul,
Liceul Teoretic ”Mihai Sadoveanu” din satul Giurgiulești, raionul Cahul.
******************************************************************************
Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.
Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Tinerii pentru o societate fără corupție”.