Prevenim corupția – instruim o generație cu toleranță zero la corupție

Prevenim corupția – instruim o generație cu toleranță zero la corupție

Noutăți

Luna aprilie a anului 2023 a fost foarte productivă pentru tinerii și tinerele din liceele ”Ioan Vodă din municipiul Cahul, ”Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare și ”Mihai Sadoveanu” din satul Giurgiulești, raionul Cahul. 

În jur de 90 de elevi din instituțiile partenere din cadrul proiectului ”Tinerii pentru o societate fără corupție” și-au aprofundat cunoștințele pe domeniul Corupție și integritate, cadrul legal ce reglementează domeniul de prevenire și combatere a corupției, factorii care favorizează corupția.


Majoritatea participanților nu dețineau cunoștințe în ceea ce privește noțiunile și conceptele de bază ale corupției și combaterea acesteia, dar au fost foarte interesați de subiect. Pe tot parcursulinstruirii participanții s-au manifestat activ, au fost implicați în cadrul sesiunilor practice și au intervenit cu întrebări în funcție de tematica modulului. 

În cadrul exercițiilor practice, unde au lucrat la identificarea domeniilor cu o vulnerabilitate ridicată la corupție în sistemul educațional, au identificat problemele importante pentru ei și pentru instituția din care fac parte, au exersat diverse practici anticorupție, elevii au învățat ce înseamnă corupție, care pot fi manifestările ei și cum putem lupta cu fenomenul în cauză, ne relatează experta - Aliona Țurcan. 


Astfel, la sfârșitul sesiunii de instruire am obținut următoarele rezultate:

  • A crescut nivelul de conștientizare a elevilor cu privire la definiția și impactul corupției în societate, la riscurile și impactul negativ al corupției în societate și comunitatea lor. 
  • S-au dezvoltat abilitățile de identificare a comportamentelor corupte și raportarea acestora la autorități.
  • Au obținut informații despre consecințele corupției, atât în plan personal, cât și la nivel social și economic.
  • S-a dezvoltat încrederea și stima de sine a elevilor, prin participarea la activități care îi încurajează să-și exprime opiniile și să-și manifeste gândurile.
  • S-au îmbunătățit cunoștințele elevilor cu privire la mecanismele și instrumentele legale de combatere a corupției.
  • A fost încurajat spiritului critic și gândirea critică în rândul elevilor, prin intermediul discuțiilor și dezbaterilor la tema anticorupție.
  • S-au dezvoltat atitudini pozitive și pro-active față de prevenirea și combaterea corupției.


******************************************************************************

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.


Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Tinerii pentru o societate fără corupție”.




Galerie foto din postare